Kuvars Hassaslığında 1 Hz Saat Frekansı


Bu devre ile çok ucuz bir şekilde 1 Hz elde edilebilir. Burada yuvarlak içerisinde gösterilen, işportada yok pahasına alabileceğiniz dijital saat mekanizmasıdır. 

Bu mekanizmalarda (+) ve (-) girişleri ile, akrep ve yelkovanı döndüren motora ait iki çıkış bulunur. Mekanik kısmını ve motor olarak kullanılan bobini çıkarınca elinizde minik bir devre kalacak. Motor çıkışına 1 kiloohmluk bir direnç bağlayıp, yukarıdaki devreyi kurabilirsiniz.

Saatin (+) ucuna bağlı olan kırmızı LED sayesinde besleme voltajı da çok önemli değildir. Sadece LED'den geçireceğiniz akıma göre R1 direncini hesaplamanız yeter. Bu devrede 5V için hesaplanmıştır. (R1 = (UB-ULED) / ILEDUB besleme gerilimi, ULED LED gerilimi. ILED genelde 10 mA civarı, LED gerilimi de kırmızı için 1.8V civarıdır)

Aşağıda, benim söktüğüm bir saat devresinin fotoğrafını ekliyorum. Saatin bütün aksamını ve devreye bağlı motor bobinini sökünce elde kalan bu oldu;


Saatin besleme uçlarını işaretledim. Sol tarafta reçine artığı görünen iki delik de, motor bobinini söktüğüm noktalar. Bu bölüme 1K direnç ve D2, D3 diyotları bağlanacak.

Bu devreye benzer bir alternatif için tıklayınız.

Kaynak : Elektor 2002/12

Kuvars Hassaslığında 1 Hz Saat Frekansı Kuvars Hassaslığında 1 Hz Saat Frekansı Reviewed by Fırat Tarman on 12:46 AM Rating: 5

No comments:

Fırat Tarman Devreler. Powered by Blogger.