200 mV Dijital Panelmetrelerin Ölçüm Aralığının Değiştirilmesi

1999'a kadar sayabilen dijital panelmetreler bir zamanlar çok yaygındı. Amatör elektronikçilerin elinin altında 1-2 tane mutlaka duruyordur. Bu panelmetreler genelde 0 - 200 mV aralığında ölçüm yapabiliyorlar. Daha yüksek gerilimleri ölçmek ya da akım ölçmek için yukarıdaki basit gerilim bölücüyü kullanmak yeterli. R1 ve R2 dirençlerini uygun seçerek gerilim ve akım için geniş bir ölçüm aralığı seçilebilir. Ondalık noktayı doğru yere koymak size kalmış elbette.

Aşağıdaki tablo kullanılarak gerilim ve akım ölçüm aralıkları belirlenebilir. Akım ölçümlerinde R1 gerekmediği için onun yerine 0 Ohm yazdım.


Dikkat edilmesi gereken 1-2 nokta var;

- Devrenin izolasyonuna dikkat. Özellikle 200V ve 2000V ölçüm aralıklarında dirençler üzerinde tehlikeli gerilimler olacaktır.

- Akım ölçerken R2'nin üzerinde yaklaşık 0.2V kalacağını unutmamak lazım.

- Gerilim ölçümlerinde devrenin giriş direnci 1 megaohm civarında olacaktır. Çoğu ölçüm için yeterli olmakla birlikte, yüksek değerli dirençlerin olduğu devrelerde hesaba katmak gerekebilir.

- Yine 200/2000V ölçüm aralığında maruz kalınabilecek gerilimler dolayısı ile sıradan karbon dirençler uygun olmayabilir. Emin olamazsanız ya da uygun direnç bulamazsanız, R1 yerine aynı değeri sağlayacak birkaç direnci seri bağlayabilirsiniz.

200 mV Dijital Panelmetrelerin Ölçüm Aralığının Değiştirilmesi 200 mV Dijital Panelmetrelerin Ölçüm Aralığının Değiştirilmesi Reviewed by Fırat Tarman on 5:50 PM Rating: 5

No comments:

Fırat Tarman Devreler. Powered by Blogger.