30 LED ile termometre

Bu devrenin yukarıdaki çizimi ile 9-39 derece arası sıcaklıkları ölçmek mümkündür. Potansiyometrelerin üst uçlarındaki gerilimler, şemada gösterilen değerlere ayarlanmalıdır. LM35DZ, 10 mV/C çıkış verir ve ayar gerektirmez.

Bu şemada her 1 derece için bir LED yanmaktadır. Referans gerilimleri potansiyometreler ile ayarlayarak (çok turlu kullanın) değişiklikler yapabilirsiniz. Örneğin ben 15-30 derece aralığında ve 0.5 derece hassasiyette yaptım. Bunun için gerilimleri aşağıdan yukarıya 150, 195, 245 ve 295 milivolt'a ayarlamak yeterli (bu gerilimleri 10'a böldüğünüzde gösterilecek dereceyi bulursunuz).

Devre "bar" modunda çalışıyor (gösterilen değerin altındaki tüm LED'ler yanıyor). Tek tek LED'lerin yandığı "dot" modunda çalıştırmak istiyorsanız, sadece 9 no'lu bacaktan modu değiştirmek yeterli olmuyor. LM3914'ün "datasheet" dökümanında neler yapılması gerektiği anlatılıyor, oraya bakmanızı öneririm.

10'lu LED modülleri yerine, tek tek LED'leri de kullanabilirsiniz. LED'leri aynı tipte seçerseniz daha iyi olur, parlaklık farkı oluşmaz. Parlaklık 2.2k'lık dirençler ile değişmektedir. Bu dirençlerin değeri ile oynayarak denemeler yapabilirsiniz.

Benim ölçümlerimde tüm LED'ler yanarken devre yaklaşık 160 mA çekiyordu (9V besleme).
30 LED ile termometre 30 LED ile termometre Reviewed by Fırat Tarman on 9:38 PM Rating: 5

No comments:

Fırat Tarman Devreler. Powered by Blogger.