78XX serisi regülatörlerin çıkış gerilimini değiştirme

78XX gerilim regülatörleri, 5V, 12V, 15V gibi sık kullanılan gerilimlerde üretiliyor ve çok da işe yarıyorlar. Peki almak istediğiniz çıkış geriliminde bir regülatör elinizde yoksa ya da hiç üretilmiyorsa ne yapılabilir?

Bu gerilim regülatörleri, çıkış gerilimlerini genelde eksiye (negatif regülatörlerde artıya) bağlanan orta ayaklarına göre ayarlıyorlar. Yani bu ortadaki ayağın gerilimini bir şekilde yükseltirseniz, çıkış gerilimi de o kadar artıyor. Yukarıdaki şemada olduğu gibi orta ayaktan şaseye bağlanan iki diyot ile çıkış gerilimi 1.2 ila 1.4V arasında arttırılabilir (silisyum diyotların üzerinde 0.6 ila 0.7V arasında bir gerilim kalır).

Örneğin 7.5V isteniyorsa 7806 bulabilirseniz iki diyot, 7805 için ise dört diyot denenebilir. Ben bu devreyi yapacaksam, genellikle birkaç diyot alıp, iletim gerilimlerini ölçüyorum ve en uygun iki tanesini takıyorum.

Kaynak : Elektor 302 Circuits
78XX serisi regülatörlerin çıkış gerilimini değiştirme 78XX serisi regülatörlerin çıkış gerilimini değiştirme Reviewed by Fırat Tarman on 12:44 PM Rating: 5

No comments:

Fırat Tarman Devreler. Powered by Blogger.